Filmschool op de Morgan

Witse-op-de-voorpuntZondaars kennen geen rust. Tijdens het ongewoon warme late septemberweer hier in Nederland genieten velen van een zeilweekend voordat ze hun boten naar hun winterligplaatsen brengen. Daarentegen zijn wij hard aan het werk geweest op de Morgan.

 

Twee professionele filmmakers, natuurfilmer/cameraman Pieter Huisman en Laureline Smith, kwamen onderwatercam vrijdagavond aan boord om het weekend met ons en onze medewerker, Wytske Bottema, door te brengen. Tussen vrijdagavond en zondagavond hebben zij zich van de moeizame taak gekweten ons een spoedcursus in de kunst van het maken van documentaires te geven. Ook de beperkingen van onderwaterfilmen is besproken. Hoe maken we mooie filmshots en wat is nou eigenlijk een verhaal. In de relaxte sfeer aan boord van de Morgan hebben we onderwerpen als het voorbereiden van een interview, licht en filmen in beperkte ruimtes, denken in beelden en scènes, het vertellen van een verhaal en regie behandeld.

Onze eerste cameraman, Ernie, was vooral geinteresseerd in de technische aspecten van het filmen: belichting, invalshoeken, en de Pieter-leert-camerasamenhang tussen verschillende beelden en scènes. Pieter, wiens natuurfilmwerk o.a. onderwaterfilmen omvat, kon Ernie door een reeks vraagstukken leiden, om het beste uit zichzelf en de camera te kunnen halen. Joanna, als de Schrijfster concentreerde zich op gerelateerde zaken als het op volgorde zetten van opnames, het voorbereiden van de scenes en interviewtechnieken. Laureline, die ervaring heeft met fictie- en non-fictieprogrammering.