Plastic leid tot gevecht op straat

dekzeilOp weg naar nergens zagen wij een automobilist een stukje plastic uit zijn splinternieuwe, net gepoetste MPV gooien. Omdat we regelmatig dolfijnen en schildpadden redden van plastic en diverse dieren hebben zien sterven door verdrinking omdat ze verstrikt zaten in plastic, of doordat ze plastic op hadden gegeten, was dat voor mij een reden om deze heer te vertellen wat de gevolgen van zijn actie kunnen zijn. vuil-langs-de-wegIk stapte uit onze auto en liep naar hem toe. Nog voordat ik iets kon zeggen stond de heer in de bokshouding.

Plastic is een van de grootste gevaren in de oceaan “De grootste doodsoorzaak van schildpadden is het eten van plastic.” Je hoort wel eens grof gevloek in de haven, als een schipper een plastic zak in de inlaat van zijn koelsysteem krijgt. Schade. Enkele duizenden euro’s ben je al gauw kwijt. Het zijn slechts de enkele uitingen van frustratie die je hoort, want de echte schade op grote schaal is niet zichtbaar. Plastic is dodelijk voor landdieren, maar als het de weg naar de oceaan vindt, zorgt het voor veel meer problemen. Voor een schildpad ziet een witte plastic zak er net zo verleidelijk uit als zijn voedsel, de kwal. Veel plastic zakken die we op de oceaan tegenkomen zijn dan ook aangevreten door vogels en andere dieren. Ook dolfijnen zijn regelmatig het slachtoffer van plastic in het water

schildpad-met-zak-3Gelukkig hebben we hem kunnen bevrijden. het slachtoffer van plastic. Als zij met hun kop in de zak terechtkomen, stikken ze letterlijk want zij kunnen de plastic zak niet zelf verwijderen. De week voordat wij bij de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Las Palmas een necropsie van een dolfijn gingen filmen, hadden zij een autopsie verricht op een andere dolfijn. De doodsoorzaak was een raadsel. Alles was gezond en het dier zag er doorvoed uit. Het raadsel werd opgelost toen ze bij de maag aankwamen. Deze was opgezwollen door een enorme plastic zak die het arme dier had aangezien voor voedsel. Dolfijnen kunnen niet spugen, dus eenmaal in de mond en halverwege de keel kon de dolfijn niets anders doen dan het plastic doorslikken.plastic soep

In de Grote Oceaan is een gebied ter grootte van Afrika met een zuil van nog niet afgebroken plastic. De stroom en golven hebben het plastic daar gebracht en hebben het afgebroken tot microplastic. Zo klein, dat de krill (kleine garnaalachtige dieren), dit zien als voedsel. Het gevolg is dat ze niet groeien en er dus niet voldoende voedsel is voor de roofvissen als ansjovis en sardines. Daarnaast wordt het plastic samen met de krill opgegeten, waarmee dit plastic weer terechtkomt in onze eigen voedselketen. Als top roofdieren eten wij ons eigen plastic en ander vuil met alle gevolgen van dien.

Plastic tassen duren 150 jaar voor ze zijn afgebroken en plastic flessen duren 400 jaar. Het plastic-in-de-oceaanis dan niet weg, maar afgebroken in zulke kleine stukken dat het niet meer zichtbaar is. En niet meer weg te halen. Los van de problemen van plastic voor dieren, is er een ander probleem. Het drijvende plastic drijft van continent naar continent, een deel van de zogenaamde (zee-afval) en neemt allerlei dieren onder zich mee. Dit zorgt voor invasieve soorten of getransporteerde uitheemse diersoorten die allerlei problemen kunnen veroorzaken in hun nieuwe gebied.

Na de man op zijn gedrag aangesproken te hebben en niet in te gaan op zijn dierlijke instincten is het allemaal met een sisser afgelopen. Enigszins rood achter de oren stapte hij weer in zijn paleisje en ging vloekend weg. Ik hoop dat hij de volgende keer nadenkt voordat hij plastic uit zijn raam gooit.  Ook ik heb mijzelf betrapt op het schoonhouden van mijn auto voordat ik wist wat de gevolgen zijn van een simpel stukje plastic uit het raam gooien, dus ik kan niemand iets verwijten. Wat we wel kunnen doen is iedereen vertellen wat de gevolgen van slordigheid zijn. Het klinkt zo simpel om een afvalzak in je auto te nemen. Alles wat over is gooi je in deze zak en bij elke benzinepomp is een afvalbak waar je afval kwijt kunt. Zo houd je je paleis schoon én de natuur

Informatie over plastic:

Plastic is helaas niet meer weg te denken in ons moderne wereld. Toch, tot er een alternatief komt die op brede schaal kan gebruikt worden, moeten we proberen er zo goed mogelijk mee om te gaan. Probeer zo weinig mogelijk producten te kopen die ingepakt zijn in plastic Probeer producten te kopen in recyclable verpakking of biologische afbreekbare verpakking.

  • Gebruik reclyclable of biologisch afbreekbare verpakking.
  • Neem eigen tassen mee naar de winkel.
  • Gooi alle afval in containers, laat het niet liggen op straat.
  • Waar mogelijk, gooi plastic in speciale plastic recycle units weg.
  • In veel plaatsen waar er geen plastic recycling is, is er glas recycling. Als er een keus is, kies producten verpakt in glas boven dezelfde producten verpakt in plastic.
  • Ben bewust.