Wat eten we vandaag

eten-in-de-winkelHet eten aan boord op reizen is altijd een zeer belangrijk onderdeel. Vaak is er weinig te doen als de zeilen gehesen zijn en de stuurautomaat zijn werk doet. De focus ligt dan veelal op de maaltijd van de dag. Maar hoe kan je het beste inkopen voor een overtocht en vooral wat doe je met het afval.

Zo gaande de jaren hebben we een aantaleten-eten maaltijden gemaakt die op zee het beste uitkomen. Vooral stevige kost heeft de voorkeur. Peen en uien met spek, een snelle pasta met ansjovis, andijviestamppot en brood dat lang houdbaar is. Als het lijstje is gemaakt gaan we op jacht naar voedsel om onze drijvende grot vol te stouwen met voedsel trofeeën en versnaperingen om de verveling van de nachtwacht weg te eten.

Dorade-gevangenOm aan de nodige proteïnen te komen proberen we een visje te vangen. Dat is altijd heerlijk onderweg. Maar de laatste paar duizend mijl hebben we slechts deze ene Dorade gevangen. Dus al staat de hengel paraat, veel hoop is er niet en na twee dagen wordt er al niet echt meer op gelet. Waar we speciaal op letten is dat we niet te veel afval hebben. We zoeken naar voedselproducten die niet opgesloten zit in ontelbaar hoeveelheid plastic zakken. Brood dat lang houdbaar is, chorizo worsten, veel drinken en het nodige fruit.

Vooral sinaasappelen zijn erg handig voor mensen die regelmatig over de reling hangen en zo de sopraan proberen te zingen. Het geeft na de show een verfrissende smaak en je krijgt zo vocht en vitaminen binnen. Gedroogd fruit en we hebben een paar pakken krackers meegenomen. Die doen het ook altijd goed en zijn lang houdbaar.

Pieter is wat de inkoop betreft een echte zeikerd. Hij wijst me vaak op de verkeerde dingeneten-pieter-closeup die ik koop wat het inkopen echt vermoeiend maakt. Ben jij nou de man die de oceaan wil beschermen wrijft hij het er nog eventjes in. Die zeep is niet milieuvriendelijk Ernie!, gebruik jij bleekmiddel roept hij dan weer verontwaardigd.

Misschien ben ik een gewone consument en wil ik wel de oceaan beschermen, als het maar geen moeite kost? Of, misschien ligt hier een uitdaging voor collega ondernemers en fabrikanten om het de consument makkelijker te maken en meer te sturen naar ecologische en oceaanvriendelijke producten. Uiteindelijk is het allemaal marketing, toch?

Na een paar uur shoppen in het centrum van La Curüna hebben we een mooie balans gevonden in onze inkoop en voldoende voedsel om tijdens de overtocht niet uit te romp-schoonmakenhongeren. En, geen plastic tassen alles wordt in kartonnen dozen verpakt en naar de Morgan gebracht. Perfect. Terwijl ik de romp schoonmaak en de staat van de nieuwe antifouling controleer, stouwt Pieter alles in de Morgan.

Vanavond gaan we nog ergens in de stad een happie doen en morgen als alle klaar is duwen we de Morgan van de kant richting Nederland.